Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Να στείλω το παιδί μου στην ξένη γλώσσα ή είναι νωρίς;




"Τα παιδιά είναι για να παίζουν!"
"Μα από τόσο μικρό στα βιβλία;"
"Φροντιστήριο από τώρα; Σε όλη του τη ζωή θα διαβάζει!"

Πόσες φορές κι αν έχουμε ακούσει αυτές τις φράσεις να λέγονται από γονείς ή ακόμα και τους ίδιους τους καθηγητές - δασκάλους!!!

Ήρθε η ώρα λοιπόν να μιλήσουμε για αλήθειες και μύθους γύρω από αυτό το θέμα.

Εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη διδασκαλία ξένων γλωσσών σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Μάλιστα, σε κάποιες χώρες τα παιδιά ξεκινούν να μαθαίνουν την πρώτη ξένη γλώσσα ακόμα και από 3 χρόνων (πχ. Βέλγιο).

Όσον αφορά τις ανησυχίες των γονέων που εκφράστηκαν στην αρχή του άρθρου, η αλήθεια είναι πως, βάσει επιστημονικών μελετών και ερευνών, έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά μόνο οφέλη μπορούν να αποκομίσουν από την εκμάθηση ξένων γλωσσών ακόμα και σε τόσο μικρή ηλικία. Βασική προϋπόθεση: να έχει ο δάσκαλος - καθηγητής κατάλληλη κατάρτιση / επιμόρφωση πάνω στον τομέα αυτό.

Τι κερδίζουν τα παιδιά; Ας πούμε τα βασικά!
  • Έρχονται σε επαφή με την πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία μέσω νέων τεχνολογιών επικοινωνίας.
  • Θεωρούν την πολυγλωσσία ως κανονικότητα και κατ' επέκταση την εκμάθηση ξένων γλωσσών χρήσιμη.
  • Μαθαίνουν με ενθουσιασμό εφόσον το περιεχόμενο του μαθήματος ανταποκρίνεται στην ηλικία αλλά και στα ενδιαφέροντά τους!
  • Αποκτούν γλωσσική συνείδηση.
  • Μαθαίνουν να συμμετέχουν και να δρουν!
  • Πειραματίζονται.
  • Ανακαλύπτουν τη δημιουργικότητά τους, τις προσωπικές τους δυνατότητες, τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και ικανότητες.
  • Αναπτύσσεται η προσωπικότητά τους.
  • Ενισχύονται οι ικανότητές τους (συναισθηματικές, δημιουργικές, κοινωνικές, νοητικές, γλωσσικές) κ.ο.κ
Όλα αυτά γίνονται με αγάπη, καλή διάθεση και προπάντων καλή επικοινωνία εκπαιδευτικού - γονέα. Το μάθημα δεν έχει την κλασική δομή που ακολουθείται από μεγαλύτερα παιδιά. Ακολουθούνται ειδικές μέθοδοι, κατάλληλες για αυτές τις τρυφερές ηλικίες. Έτσι, τα παιδιά βάζουν γερές βάσεις για το μέλλον, τόσο όσον αφορά την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όσο και τις ίδιες τις προσωπικότητές τους.

Στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών μας, θα δημιουργηθεί αντίστοιχο τμήμα με τη νέα ημερολογιακή χρονιά. Εγγραφείτε ΤΩΡΑ και δεν θα χάσετε!!!